Yaşamın amacı nedir?
Yaşamın amacı onun bize hazırladığı en yüksek ve en yüce amaca ulaşmaktır. İçimizde var olan bencilliği yenerek varlık - tüm insan, hayvan ve bitkiler - hakkındaki varoluş bilgisini ve varoluşun amacını elde etmektir.
Ancak bu bilgileri birisine zorla veremezsiniz yada zorla kimseye öğretemezsiniz. Her birey kendisi bunları keşfetmek zorundadır. Bu nedenle her birey gerçeği kavrayıp hissedebileceği akli ve duygusal seviyeye kendisini yükseltmek ihtiyacındadır.
Kavramsal olarak doğamızda iki güç bulunur. Birincisi olumsuz yani bencil olan güç ve ikincisi ise olumlu yani diğerkam olan güçtür. İnsanlar çoğunlukla birinci gücü esas alacak şekilde yetiştirilip büyütülmektedir. Diğer insanların ve diğer varlıkların zararına da olsa kişisel zevkler peşinde koşmak onların önde gelen yaşam düsturu oluyor. Zamanımızda bencillik öyle bir tatmin olamama noktasına varmıştır ki artık insanları kamplara bölmüş ve adeta bireyler birbirinden nefret eder hale gelmiştir. Yiyecek, barınma, aile gibi temel ihtiyacların elde edilmesiyle başlayan bencillik daha sonra mevki, para, diğerleri üzerinde kontrol gibi aşırı duyguların tatmini safhasını da geçtikten sonra en son tatminsizlik, anlamsızlık, nefret ve kendi kendini yok etme deliliğine dönüşür.
Bu son safha bize insanların neden olumlu, diğerkam güce yönelmesinin gereğini göstermektedir. Birbirimizle ve doğayla aramızda dengeli bir yaşam kurabilmek için bu olumlu güce yönelmeye ihtiyacımız vardır.
Doğamız gereği içimizde var olan bu iki güçten olumlu olanı öne alamazsak doğa dahil tüm varlıklar için dengeli bir yaşam ortamını yaratmamız olanaksızdır.