Translate

24 Eylül 2021 Cuma

LAİK MANEVİYAT

Maneviyat insanın neden var olduğunu ve tüm potansiyelini nasıl ortaya çıkaracağını belirleyen olgudur.

20. YY in son çeyreğinden itibaren maneviyat kavramı dinlerin tekelinden çıkmış, kendi özü olan dinleri aşmıştır. Başta iş dünyası ve sağlık kuruluşlarında olmak üzere maneviyat kavramı kullanılır hale gelmiştir. Buradaki görüşler ve prensipler bireysel tecrübelere dayanmaktadır.
Herhangi bir dine dayanmayan bu manevi gerçeklere "laik maneviyat" de denmektedir. Hiçbir karşılık beklemeden ve dinleri tamamen tarihsel yerlerinde bırakarak toplumlara bazı değerleri katmaya çalışanlara da laik azizler denmektedir.

Sofu, mistik, pratik-aktif, pratik öğüt ileten şeklinde katkı yapan bu kişiler yaptıkları karşılığında maddi beklentilere kesinlikle girmezler. İnsanın ne olduğu, yaşam içinde bunun nasıl tezahür ettirileceği (özel yaşamlara müdahale yoktur) bilgisi verilir. Amaç toplumsal huzurun bireysel huzurla birlikte uyumlu bir şekilde sağlanabilmesidir. Son olarakta hedef evrensel olarak tüm varlığın birbirleri ile ve Tanrı ile olan eş uyumudur.

Maneviyat  insanın ruhsal olarak gelişmesi için yaşamın disipline edilmesidir ancak burada yol gösterilir fakat kişinin serbest iradesi ile ne yapacağı kendisine bırakılır. Yani zorlama yoktur. Tehdit, şantaj ya da temel insan hak ve özgürlüklerinden mahrumiyet ile zorbaca yönlendirmek yoktur. Dönüşüm bireyseldir. Kişi bu dönüşümü tamamen kendi istek ve iradesiyle yapmalıdır. Bu konuda kişilerin alt yapıları, şuur altları,  yaşadıkları ailece ve toplumlarca ne kadar doğru yönde eğitilmişlerse, ne kadar kişiye sevgi, saygı ve alçak gönüllülük öğretilmişse, kişilerin seçimleri de o kadar sağlıklı olacaktır. Ne kadar taklidi, bağnaz ve korkuyla eğitilmiş iseler de kişiler o kadar yanlış kararlar vereceklerdir. Amaç dünyada başarılı, üretken ve huzurlu bir toplum yaratılmasıdır. Buda zihinsel ve hissel gelişmiş dengeli bir muhakeme yeteneği olan bireylerin oluşturduğu toplumların varlığı ile olur.

Bu dengelilik bireylere ve dolayısıyla toplumlara enerji verir ve yön verir. Hemen dolduruşa getirilmeyen, sakin, düşünen ve sorgulayan bireyler yaratır. Yine bu dengelilik toplumların psikolojik sağlığı ile beraber fiziksel sağlıklarını da iyileştirecektir.

Laik ruhani yaşamın ibadetleri ise sanat çalışmaları, bilimsel çalışmalar, derin düşünmek, doğa içinde sessiz ve sakin yürüyüşler ve sessizliğin yaşanmasıdır. Bunlar başarılı, üretken ve huzurlu bir yaşam için şarttır.

Alpaslan Kuzucan 

Hiç yorum yok:

GECE VE RUHLAR

Gecenin sessizliğinde ruhların sesi duyulur ve sadece saf olan ruhlar bu sesleri duyar. Gece, ruhlar birleşip bir ve bütün olduğunda daha da...