Translate

16 Mayıs 2021 Pazar

TÖVBE ETMEK NEDİR?

Kişinin aynı konuda sürekli hata yapıp tövbe etmesi budalalıktır. Tekrarlanan tövbeler samimiyetten uzaktır. Kişinin tövbe etmesi verdiği zararları karşılaması ve kendisini entelektüel olarak tam analiz ederek düzeltmesi ile olur. Aksi takdirde bu samimi bir tövbe olmaz. Kaba, yıkıcı duyguların yerini hassas, yapıcı duygular almalı ve insan iyiliğe ve doğruluğa kendisini yönlendirmelidir. Bunun dışındaki hareketler, dini ritüeller, af dilemeler, yalvarmalar çocuklar ve zayıf akıllılar içindir. Tövbe ettiğiniz konuda bir daha aynı hatayı aynı kişilere veya başkalarına karşı tekrarlamamak esastır. Bunun içinde onların çektiği acıları hissediyor olmanız gerekir. Sadece lafla, kalben karşınızdakilerin acılarını hissetmeden yapılan tövbeler anlamsızdır. Ayrıca verdiğiniz zararları telafi etmeniz de şarttır. Ayrıca günah çıkarma törenlerinde ya da hacca gitmekle ve ya bir duayı ya da kelimeyi sürekli tekrar ederek günahların affedilecegi inancı tam bir akıl hastalığıdır. Manevi konular ciddiyet ve sağ duyu ister. Gevşekliğin, laubaliliğin gerçek ve samimi maneviyata yeri yoktur.

Gevşeklik durmak demektedir. Hayatın akışı içinde donmak demektir. Durmak karanlıkta kalmaktır. Sürekli ilerleyin. İç sezgilerinize güvenin. Sakin ve sessiz olduğunuzda Tanrı‘nın sizi yönlendirmesi olan hassas iç sesinizi duyarsınız. Çoğunlukla ilk içinize doğan sezginiz doğrudur sonra vesvese devreye girebilir. Dünya yaşamında günah dediğimiz kavramın içeriği olan davranışlar belli dualarla ya da ritüel hareketlerle silinir mi? Hayır. Sadece tövbe bazı günahları silebilir. Cinayet gibi büyük günahlar ve sürekli tekrarlanan diğer görünüşte daha basit olan günahlar silinemez. Verilen zararlar ve sebep olunan acılar mutlaka karşılık görür. Kabirdeki uyku esnasında, kâbus misali, ruh bunları kendisine yapılıyor gibi gerçek bir hissiyatla yaşar. Aynı acı hisler kendisine hissettirilir. Tövbe nedir? Tövbe verdiğiniz acıları muhatabımızın gözünden hissedebilmek ve verdiğiniz zararları mümkünse tamamen, değilse olabildiğince telafi edip bir daha hiç kimseye zarar vermemektir. İçinizdeki kötülüğü ortaya çıkaran tüm etik yanlışlarınızı ortadan kaldırmaktır. Tövbe af dilemek değil tüm kötülüklerden tamamen vaz geçmektir. Ancak bu şekilde bazı günahlar silinebilir.

Alpaslan Kuzucan 

Hiç yorum yok:

GECE VE RUHLAR

Gecenin sessizliğinde ruhların sesi duyulur ve sadece saf olan ruhlar bu sesleri duyar. Gece, ruhlar birleşip bir ve bütün olduğunda daha da...